Skip to main content

RS 1: Veronica’s Norderney

Ik wilde graag een miniatuur van Veronica’s fameuze zendschip. Maar dat was er niet. Tja… dan maar zèlf maken! En dus aan de slag met boetseermateriaal.

Boetseren, schuren, in de spuitplamuur zetten… en dan op zoek naar een mallenmaker/gieter. Die vond ik in Zeewolde. Zij maakten er prima afgietsels van mijn moedermodel en ik kon gaan afwerken. Bramen eraf slijpen, polijsten, mastjes maken en bevestigen. Er gingen aardig wat uurtjes inzitten. Maar het resultaat was goed:

Zó goed dat de mannen-achter-Stichting Norderney, Ad Bouman en Juul Geleick er erg blij waren met de exemplaren-op-een-sokkeltje die ik hen cadeau deed! (ik weet werkelijk niet meer wie deze foto’s maakte)

Jaren later, toen de Norderney in Groningen lag om afschuwelijk en respectloos te worden verminkt tijdens een ombouw tot evenementen locatie die in Amsterdam geparkeerd zou worden, kon ik mijn miniatuur en het echte schip op één foto zetten!

(En toen de Norderney uiteindelijk in Amsterdam aankwam, op 17 november 2013, was ik in de gelegenheid nog een historische foto te maken: de allereerste foto van Veronica’s zendschip gemaakt vanaf het REM eiland. Want dat staat, tot restaurant verbouwd, ook in die Amsterdamse haven, precies aan de overkant.)