Print

RS9: Borkum Riff

Written by Super User. Posted in NL

Op 3 juli 2008 begon Radioships.com haar activiteiten met het uitbrengen van het miniatuur van de Norderney. Nu, op de negende verjaardag, is het de beurt aan Veronica's eerste schip Borkum Riff om als miniatuur vereeuwigd te worden! Op 20 april 1960 klonk vanaf de Borkum Riff voor het eerst radio vanaf de Noordzee en dat was het begin van een ruim veertien jaar durend volslagen uniek hoofdstuk in de Nederlandse radiogeschiedenis.

RS9 en RS1

Net als de eerdere miniaturen is ook RS9 weer gegoten door een ambachtelijke gieter, alleen zijn de masten en het zeil om technische redenen van kunststof. Op de foto staat het originele moedermodel afgebeeld: het miniatuur zal weer geheel zilverkleurig worden geleverd.

RS12345679

Van het moedermodel wordt momenteel een mal vervaardigd en daarna kunnen er afgietsels van worden gemaakt. Als die er zijn, kan ik weer beginnen met het afwerken van de miniaturen en het maken en plaatsen van de mastjes en dergelijke. Die zijn geen deel van het gietwerk maar vereisen stuk voor stuk handwerk.

Om de benodigde eerste oplage te bepalen, kun je tot en met 31 juli 2017 een exemplaar van het Borkum Riff miniatuur bestellen: op 1 augustus geef ik dan opdracht aan de gieter. Uiteraard heb ik geen flauw idee of er later nog een tweede oplage haalbaar is: de exemplaren die in juli worden besteld, worden gegarandeerd geleverd.

RS9 kost in Nederland all in € 50,00, binnen Europa € 54,00 en voor de rest van de wereld € 58,00.

Bestellen kan door een e-mail te sturen aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

RS9 dek

 


 Na een lange, gedwongen pauze, omdat mijn duimen niet meer 'willen' tijdens boetseren, besloot ik het op een andere manier te proberen. Gewoon maar een homp klei van ongeveer de juiste afmetingen maken, die compleet laten uitharden en dan eindeloos gaan slijpen en frezen. Het geeft heel nieuwe problemen, maar de pijn aan mijn duimen kon ik aardig omzeilen en uiteindelijk leverde dit toch een miniatuur op dat ik in de collectie durf op te nemen.

RS9 30 mei 2017

RS9 4 juni 2017

RS9 7 juni 2017

Om technische redenen besloot ik de masten (stuk voor stuk met de hand) van kunststof te gaan maken.

RS9 13 juni 2017

En daar was het me negen jaar geleden om begonnen: zorgen dat fans van de zeezenders voor het eerst mooie schaalmodelletjes van de schepen konden bemachtigen, die weinig plaats innemen en betaalbaar zijn. Inmiddels dus negen miniaturen: gemiddeld één per jaar. Ik ben blij dat het toch is gelukt ook de Borkum Riff aan de collectie toe te voegen!

Erg mooi moment was op 31 augustus 2017 toen ik Veronica's Tineke een speciaal exemplaar cadeau kon doen. Dat was in Museum Rock Art in Hoek van Holland waar ze die dag een programma maakte voor omroep Max.

Tineke met RS9 en Ad