Print

RS4: REM-eiland

Written by Super User. Posted in NL

15 augustus 1964. Dat was de dag waarop TV Noordzee met de reguliere uitzendingen begon. Dat nadert de 50 jaar! Slechts vier maanden later maakte de Koninklijke Marine een einde aan de uitzendingen. Dat ingrijpen was mogelijk gemaakt door een compleet nieuwe, speciale wet. (Het beste bewijs dat het allemaal wel sneller kàn in Den Haag, als ze maar willen. Lees: als er sprake is van eigenbelang.)


Het meest spraakmakend was destijds natuurlijk het televisie-project, maar aan boord van het eiland bevond zich ook een radiostation. Radioships.com vindt dat het REM-eiland, ook al is het geen radioship, absoluut een plaats verdient in de collectie miniaturen die sinds 2008 zijn vervaardigd en dus is hier, veel sneller dan ik ooit dacht, RS4: het REM-eiland!


rs4a1

Om te voorkomen dat het miniatuur onbetaalbaar zou worden (niet alleen vanwege de P&P, maar ook omdat speculanten de prijs van tin de laatste tijd kunstmatig enorm opstuwen naar bijna 400% in 2 jaar) is er dit keer niet gewerkt op schaal 1:400, zoals met de eerste drie miniaturen, maar heb ik gekozen voor ruwweg 1:800.
Ik vind het een mooi formaat voor dit miniatuur. Als je het precies wilt weten: tot en met het topje van de mast is-ie 16 cm hoog, dat is 2 cm meer dan de RS3, de Mebo 2.

rs13242

Gelukkig passen de onderdelen weer in het vertrouwde kartonnen doosje, dus het is weer een (goedkoper) bus-stuk, maar… dat houdt in dat je je miniatuur zelf in elkaar moet zetten. Dat klinkt misschien heftig maar het stelt niets voor: een beetje combi-kit of superlijm midden aan de onderkant van het ‘gebouw’ om dat op het onderstel te bevestigen, en een klein beetje onder de poten van de mast om die op het gebouwtje te bevestigen. Gaten zijn voorgeboord en niet alle poten hebben uiteinden die in die gaten passen, dus je kunt ‘m onmogelijk verkeerd plaatsen. Als je RS4 wilt hebben, ga dan naar de pagina Bestellen.

voorraad4

Mocht je het trucje beheersen om 'stereo' te kunnen zien (al dan niet met een stukje karton tussen de afbeeldingen); probeer deze dan eens:

3d rem eiland miniatuur

 

***

Al weer een aantal leuke reacties op dit miniatuur ontvangen! Eén daarvan vind ik toch wel erg bijzonder. Hij komt van Paul Ciesielski; de Fransman die modellen van zendschepen bouwt in veel grotere afmetingen!

Beste René…
Felicitatie voor uw laatste productie…..
De R.E.M eiland is zo mooi..;
Vriendelijk groeten.
Paul

Ontzettend leuk om zomaar wat van hem te horen! Zìjn schepen moet je ook zeer zeker bekijken: klik.

***

Grote kans dat je ‘m al kent, maar wie weet: hier een fraaie video over TV Noordzee. Sinds 5 juli 2011 is het REM-eiland overigens toegankelijker dan ooit, want in de Amsterdamse Houthavens doet het nu dienst als restaurant!

remeil