Print

RS3: Mebo 2

Written by Super User. Posted in NL

UITVERKOCHT

Op 15 mei 1971 overleefde de Mebo 2 een bomaanslag en toen het me duidelijk werd dat ik eindelijk de oplossing had voor de problemen met het gieten van de grote mast, leek het me aardig om precies 40 jaar later, op 15 mei 2011, RS3 te presenteren.

RS3a1

RS3b

Na veel vertraging kan Radioships.com eindelijk het miniatuur van dit legendarische zendschip aankondigen!
 Gebouwd in Slikkerveer in 1954, actief voor RNI in de periode 1970 – 1974 en naar de bodem van de Middellandse Zee gebombardeerd in 1980… de Mebo 2 heeft geen alledaagse geschiedenis. Het was ook geen alledaags schip om te zìen, met zijn spectaculaire pop art beschildering. 
Eindelijk is mijn doel bereikt wat betreft het maken van miniaturen van drie onvergetelijke zendschepen.

RS1-RS2-RS3

***

Zoals ik al een aantal keer heb verteld, ondervond ik hopeloos veel problemen met De Grote Zendmast van dit miniatuur. Het lukte de gieter niet daar fatsoenlijke replica’s van te maken. Door de oppervlaktespanning van tin wilde die kokend hete vloeistof niet helemaal doorlopen in de steeds nauwer wordende mal. Zo ergens op tweederde hield het domweg op.


RS3-mastmal

Na een boel mislukte gietsels heb ik de mal opgehaald en ‘m naar een kennis gebracht die heel veel ervaring heeft met het gieten in resin, kunststof dus. Het origineel van de mast was inmiddels onherstelbaar beschadigd, dus heb ik een tweede exemplaar gemaakt, voor het geval mijn kennis een heel nieuwe mal wilde maken. Dat wilde hij inderdaad, maar hoe optimistisch hij ook begon en wat voor oplossingen hij ook probeerde: hij liep tegen precies hetzelfde probleem op. De spits toelopende, driekantige mast is schaal 1 op 400 gewoon te dun. Als ik de ervaringen vertelde aan andere gieters, konden die ook geen oplossing bieden.

Tussen al deze grappen door, lopen sinds ruim anderhalf jaar ook nog wat privé omstandigheden die nou niet bepaald om te juichen zijn, dus er vielen geregeld zeer lange pauzes waarin er helemaal niets gebeurde op miniatuurtjes-gebied. Ik heb ook nog geprobeerd zelf te gieten met kunsthars (dat waterdun is) en hoewel dat wèl de hele mast afgoot, was de replica zó vreselijk breekbaar dat er eigenlijk niets mee te beginnen was. Je keek er naar en het brak. En de knoeiboel was indrukwekkend.

Ten einde raad besloot ik te proberen dan een mastje te frezen uit hout. Dat lukt. Maar dat betekent dus dat ik voor ieder miniatuur handmatig een mastje moet maken. Niks een oplage laten gieten… gewoon zelf stuk voor stuk, van a tot z maken. Joepie. Die mast moet je overigens (om dezelfde reden als als bij RS2) zèlf bevestigen met twee-componentenlijm of superlijm.

Als radioships.com een echt bedrijf was, je weet wel: ééntje dat gewoon alles op een rijtje zou zetten wat betreft uren, materialen, kilometers, kosten van derden enzovoort, was er nooit een RS 1 gekomen. Net zo min als een RS2. En zeer ontzettend bijzonder helemaal totaal zeker geen RS3!


Maar ik wil die miniaturen gewoon vreselijk graag zèlf hebben. En er is ook nog een groepje zeezenderfreaks dat ze óók wil hebben. 
Kortom: hier is RS3, het miniatuur van de Mebo 2! Met zo’n 300 gram is-ie bijna drie keer zo zwaar als RS2 want jongens wat een bak van een schip was die Mebo. (Dat zien we helaas ook terug in de portokosten.)

Oké… je hebt overlegd met je financieel adviseur… en tòch wil je er één hebben. En dan?
Ga naar de pagina Bestellen. Daar vind je alle informatie. On AM, FM and Shortwave… en in je eigen zeezenderhoekje… RNI’s Mebo 2!

 

Lekker aan het kloten met de romp en nog in zalige onwetendheid van wat langdurig gezeik met ‘De Mast’ zou worden. De Mast… De Mast… ÁÁÁÁÁÁÁH, DE MAST!

 

 

Afwerken 1e oplage:
RS3-1eOplage

***

De reacties op de tot nu toe geleverde exemplaren zijn weer leuk om te lezen:


* ‘De RS3 ziet er geweldig mooi uit en is zonder schade binnen gevaren. Hij krijgt een mooi plaatsje naast de RS1 en RS2. Hartelijk dank voor het model van de MEBO II, een prachtige aanwinst.’

* ‘Hartelijk dank hiervoor, je hebt er heel veel werk in gestopt, maar het resultaat is prachtig!

* ‘Hij is mooi. Bedankt!

* ’Dank René!!! MOOI WERK!!!!

* ‘Aangekomen. Incl mast. Ziet er prima uit!

Kijk, daar doe ik ‘t voor!