Print

RS1: Norderney

Written by Super User. Posted in NL

BEET HET SPITS AF
 UITVERKOCHT
Het eerste miniatuur van radioships.com, dat verscheen in de zomer van 2008, is inmiddels aangeschaft door zeezenderfans in de Verenigde Staten, Engeland, België, Duitsland en natuurlijk Nederland.
 
rs1a
 
Op de avond van 3 juli ging de site de lucht in en werd het model voorgesteld. “Het initiatief is leuk gevonden, volgens mij zijn er nu mensen die zich voor de kop slaan dat ze dit zelf niet hebben bedacht.” Dat schreef Bert M. in nl.media.radio.zeezenders.
En dat was inderdaad één van de dingen die mij erg hadden bezig gehouden. Waarom was niemand hier eerder op gekomen? Al wat althans een beetje vergelijkbaar is, is de kartonnen bouwplaat van de Borkum Riff uit de jaren 60, die in opdracht van Veronica is herdrukt naar aanleiding van de bioscoopfilm The Boat That Rocked, en het stilistische, verzilverde silhoutje-op-voet, voor fanatieke ledenwervers in jaren 70. Ik had al eens een model van de Norderney gemaakt: pakweg 30 centimeter lang, van balsahout, niet heel lang na 31 augustus ’74.

 
model1
 
Hoe dan ook: na een behoorlijk lange periode van voorbereiden en het daadwerkelijk maken van het origineel en het zoeken van een gieter, was het eerste tinnen zendschipminiatuur een feit! Hier nog wat foto’s:
 
rs1b-300x199
 
2xrs1
 
7xrs1
 
***  NIEUWSFLITS dd 18 APRIL 2009  ***  In Hotel Lapershoek in Hilversum, het oude Veronica-gebouw, de 50e verjaardag van de oprichting van de zeezender.  ***  RADIOSHIPS.COM heeft Ad Bouman en Juul Geleick van de Stichting Norderney ieder een ‘special edition’ RS1 overhandigd, ‘als dank voor toen en nu’.  ***  Foto’s en of filmpjes van dat moment zijn zeer welkom! *** Stuur ze op, dan krijgen ze een speciale pagina op deze site!  *** This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ***
 
De 50e verjaardag van de oprichting van de zeezender Veronica werd gevierd met een ‘dag’ in Lapershoek; het vroegere Veronicapand en al jaren een succesvol hotel. Voor deze dag had ik twee exemplaren van RS1 in een ‘special edition’ gemaakt, bevestigd op een houten sokkeltje.

 
RAB 1169
Bedoeling was ze min of meer officieel aan de mannen achter de stichting Norderney, Ad Bouman en Juul Geleick, te overhandigen. Dat lukte perfect. Tegen een uur of 1 geloof ik, gaf Juul een seintje dat Ad en hij even tijd hadden en dat ik de microfoon even kon gebruiken. Dat had ik hem gevraagd zonder dat hij wist waarvoor.
 Ad en Juul reageerden enthousiast op mijn scheepjes en daar ben ik blij mee. En verder scoorde ik gisteren ook nog een Veronica transistorradiootje! Kortom ‘de 50e’ was voor mij een prima dag!
Als je op zo’n gebeurtenis zelf iets doet, kun je uiteraard geen foto’s maken, dus ik hoop dat mensen die op dat moment hun foto en videocamera gebruikten mij aan hun foto’s of filmpjes willen helpen. Ik zou het materiaal graag willen hebben en, als dat mag, ook hier willen publiceren.
 
Ad-Juul-RS1-BVerweij
 
DSC 8312 DSC 8313
 
 
In april 2013 was ik in de gelegenheid deze foto te schieten:
Norderney en RS1 en logo
 
 
 
 
*********
 
1 Comment ben
25 December 12 at 10:59pm
 1
hoi rene, ik heb de veronica in kleur hoop dat je hem leuk vindt fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar groetjes, Ben